Πέρα απο τους Έλληνες Designers που δραστηριοποιούνται εντός της χώρας και συνεργάζονται τόσο με τοπικούς ή όσο και με διεθνείς πελάτες, υπάρχουν και εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο εξωτερικό. Μία απο αυτούς είναι και η Τίνα Τούλη, μία πολυβραβευμένη Designer με πελάτες όπως η Adobe, η Tate Modern, το University of the Arts London και το Waitrose, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Όντας ένα υπερδραστήριο άτομο που αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης, μου αφιέρωσε ένα κομμάτι απο την γεμάτη καθημερινότητα της, προκειμένου να μου μιλήσει για το Communication Design και για άλλες ιδιαιτερότητες του Graphic Design.

 

Caught in limbo, Adobe Create Magazine

 

«Και γιατί τελοσπάντων το διευκρινίζουν ως Communication Design;» την ρώτησα. «Το Communication Design, είναι υποκατηγορία του Design και εστιάζει πιο πολύ στο πως το design χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Δεν το αφόρα απαραίτητα ποιο είναι το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινώνηση του μηνύματος. Επικεντρώνεται πιο πολύ στο ίδιο το μήνυμα» μου απάντησε.

Γνωρίζοντας πως η Τίνα Τούλη έχει παρευρεθεί σε διάφορες εκθέσεις Design, ακόμη και ασιατικές, όπως η “Beijing Design Week 2015”, θέλησα να μάθω αν το Communication Design όπως μου τόνισε και διαφέρει στις διαφορετικές κουλτούρες, «Το Communication Design όπως και οποιοσδήποτε άλλος κλάδος Design, είναι συνδεδεμένο με τη κουλτούρα και τα βιώματα μας. Γενικότερα η κουλτούρα έχει να κάνει με την ιστορία, τον τρόπο ζωής μας, την κοινωνία που ζούμε και μπορεί να διαφέρει μεταξύ διαφορετικών χωρών αλλά να και μέσα στην ίδια χώρα, μέσα στην ίδια ομάδα, μέσα στους ίδιους ανθρώπους» υπογράμμισε η ίδια και έπειτα μου εξήγησε ότι ένας designer καλείται να μελετήσει το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί, το οποίο ίσως κάποιες φορές να του είναι αρκετά γνώριμο και κοντά στα προσωπικά του βιώματα, κάτι που του επιτρέπει να σχεδιάσει πιο εύκολα για αυτό, ενώ άλλες φορές καλούμαστε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο να το μελετήσουμε και να το κατανοήσουμε. Όμως το να σχεδιάζει για διαφορετικές κουλτούρες διαφορετικών χωρών  απαιτεί παρόμοιες διαδικασίες με το να σχεδιάζει κανείς για διαφορετικό κοινό της ίδιας χώρας.

«Έχεις κάποιο συγκεκριμένο προσωπικό στυλ σχεδιασμού ή προσαρμόζεσαι ανάλογα με το εκάστοτε concept;» 

«Ολοι μας εχουμε μια προσωπικότητα, εναν χαρακτήρα, ο οποίος αντικατοπτρίζεται και στη δουλειά μας. Οταν σχεδιάζω δεν επιδιώκω να χρησιμοποιήσω το ίδιο στυλ, αντιθέτως κάθε brief ειναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Σε κάθε project προσπαθώ να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που δεν είχα δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν».

 

Merge yourself with your work, a collaboration with Marta Yarza and Simona Bunardzhieva

 

Ακούγοντας πολλούς Designers να αγανακτούν με τους πελάτες τους και να θέλουν να τραβήξουν τα μαλλιά τους με τις απαιτήσεις τους, ρώτησα την Τίνα Τούλη αν οι πελάτες της είναι πιο «φρόνιμοι» και εμπιστεύονται την κρίση της κάθε φορά ή αν προτείνουν διορθώσεις στις δημιουργίες της, εκείνη μου απάντησε, ότι ο σχεδιασμός αποτελεί μία άμεση συνεργασία του σχεδιάστη με τον πελατη. Ο πελάτης συνήθως γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα του χώρου του, το κοινό που αναφέρεται και τους στόχους του, ενώ ο σχεδιαστής γνωρίζει πως να σχεδιάσει και να επικοινωνήσει καλύτερα τα μηνύματα. Η διαδικασία του σχεδιασμού ενός επιτυχημένου αποτελέσματος απαιτεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ του πελάτη και του σχεδιαστή.

Μιλώντας για αλληλεπίδραση δε μπορούσα να μην ρωτήσω και για την συνεργασία της ως Communication Designer με άλλους κλάδους, όπως  για παράδειγμα copywriters ή προγραμματιστές. Πάλι μου έδωσε μία παρόμοια απάντηση, ότι δηλαδή ο καθένας είναι ειδικός στον τομέα του και έχει την ελευθερία να εκφράζεται στο κομμάτι του. Όλοι συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς αν ο καθένας δούλευε ξεχωριστά ένα project θα έδειχνε ασύνδετο.

«Πρέπει πάντα με οποιονδήποτε κλάδο και αν συνεργάζεσαι, όπως για παράδειγμα με copywriter ή άλλο σχεδιαστή, να προσπαθείς να τον κάνεις να νιώσει ότι το project που δουλεύει δεν είναι μόνο δικό σου, αλλά είναι και το δικό του project και έχει τα ιδια δικαιώματα να εκφέρει άποψη και να προτείνει οποιεσδήποτε ιδέες αλλιώς ποτέ δε θα χεις το 100% των δυνατοτήτων του. Πρέπει να τους ενθαρρύνεις και να είσαι πάντα θετικός μαζί τους, να ακούς τις απόψεις τους, και  να τις δέχεσαι, πολλές φορές ακόμα και αν διαφωνείς η δεν είσαι σίγουρος για αυτό που προτείνουν. Πρέπει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους με τους οποίους αποφάσισες να συνεργαστείς».

Όπως ανέφερα, η Τίνα Τούλη ξεκίνησε την πορεία της ως Communication Designer στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Με αφορμή το γεγονός αυτό, αναρωτήθηκα αν η ίδια θεωρεί ότι θα είχε εξίσου την ίδια επιτυχία ως Designer στην Ελλάδα ή θα δυσκολευόταν να βρει την αναγνώριση που έχει τώρα. Η Τίνα Τούλη παραδέχτηκε ότι έφυγε αρκετά νωρίς από την Ελλάδα και δε γνωρίζει τόσο καλά την γραφιστική και τις εξελίξεις εδώ, ώστε να χει μια καθαρή άποψη του πως θα εξελισσόταν και η ίδια. Συνεχίζοντας την σκέψη της, περιέγραψε το Λονδίνο ως ένα όμορφο μέρος με άπειρες ευκαιρίες, αρκετή έμπνευση και με πολλές δραστηριοτητες στο χωρο του design. Παράλληλα το Λονδίνο έχει και έναν τεράστιο ανταγωνισμό, δηλαδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, με πολύ υψηλές προσδοκίες, οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς, γεγονός που ωθεί τον καθένα να προσπαθεί εξίσου ακόμη περισσότερο για κάτι που ίσως ήταν πιο εύκολο σε κάποια άλλη χώρα. Από την άλλη, η Τίνα Τούλη θεωρεί ότι ζούμε σε μια τεχνολογική περίοδο, όπου τα πάντα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, οπότε δεν έχει και πολλή σημασία ο τόπος εργασίας, εξάλλου και η ίδια όπως ισχυρίστηκε πολύ σπάνια βρίσκεται με τους πελάτες της στον ίδιο χώρο, καθώς οι συναντήσεις γίνονται κυρίως διαδικτυακά.

«Πιο πολύ έχει σημασία το πόσο θέλεις να πετύχεις κάτι και ποιοι είναι οι στόχοι σου. Θες να είσαι καλός σε παγκόσμιο επίπεδο ή μόνο στη χώρα σου; Πόσο διατεθειμένος είσαι πραγματικά να προσπαθήσεις; Δεν έχει να κάνει με που βρίσκεσαι το τι θα καταφέρεις. Είναι θέμα θέλησης και στόχων» δήλωσε με πολύ σοβαρό ύφος και αυτοπεποίθηση η νεαρή Graphic Communication Designer, κλείνοντας με έναν αρκετά ενθαρρυντικό τρόπο, μια ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση περί Design.

 

Identity design for the Digital Maker Collective at Tate

 

 

Τίνα Τούλη: website | Behance