Ο βιομηχανικός σχεδιασμός  μελετά την λειτουργία και την μορφή ενός προϊόντος και την σύνδεση του με τον χρήστη και το περιβάλλον του, ή πιο συγκεκριμένα κατά τον ορισμό του World Design Organization « Η βιομηχανική σχεδίαση είναι μια στρατηγική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που οδηγεί στην καινοτομία, ενισχύει την επιχειρηματική επιτυχία και οδηγεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω καινοτόμων προϊόντων, συστημάτων, υπηρεσιών και εμπειριών».

 «Το  Design γενικώς είναι μια παρεξηγημένη λέξη , σκοπός του Σχεδιαστή να δώσει  τα περισσότερα με τα λιγότερα και να κάνει τη χρήση του αντικειμένου πιο εύκολη» μου τόνισε στη συζήτηση μας, ο Αθανάσιος Μπάμπαλης, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους βιομηχανικούς σχεδιαστές της Ελλάδας.

Για εκείνον το επάγγελμα του σχεδιαστή είναι περισσότερο το επάγγελμα του ενδιάμεσου… «Είμαι  ένας κρίκος σε μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν μαζί για να σχεδιάζουν κάτι. Από μονός μου δε μπορώ να σχεδιάσω κάτι και να ναι αυτό το τελικό. Μπορώ να δώσω την κατεύθυνση και σχεδιαστικά αυτό να μεταλλαχτεί στο τελικό του, όταν όλοι συμφωνήσουν όταν όλοι δώσουν κάτι από τον εαυτό τους» όπως μου εξήγησε και ο ίδιος.

«Απλότητα» αυτή είναι η λέξη που χαρακτηριζεί το στιλ σχεδιασμού του Αθανάσιου Μπάμπαλη και δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς παρατηρώντας τις δημιουργίες του. Έχοντας την ευκαιρία να περιεργαστώ κάποια απο τα προϊόντα σχεδιασμού του, πείστηκα ότι  τα πιο λιτά προϊοντα είναι ταυτόχρονα και τα πιο εντυπωσιακά, η καθαρότητα στο Design εξυπηρετεί άψογα έναν απο τους κύριους στόχους του, την χρηστικότητα.

Γιατί είναι λοιπόν η απλότητα τόσο σημαντική στο Design;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το είπε ο Αθανάσιος Μπάμπαλης για το Ελληνικό Design και πιο συγκεκριμένα για τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό, δεν έχετε παρά να πατήσετε το play στο βίντεο που ακολουθεί.