Μερικά πράγματα έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο χρόνο όπως για παράδειγμα η τεχνική φυσικής ασημένιας βαφής του Ιαπωνικού Μπλε-Indigo, την οποία χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα η ομάδα BUAISOU

Το ιαπωνικό indigo είναι απίστευτα ευπροσάρμοστο. Το Sukumo, ο τύπος που χρησιμοποιείται από την BUAISOU, περιέχει ιδιότητες που εμποδίζουν το «ξέβγαλμα» του χρώματος σε άλλα ρούχα, ακόμη και στα λευκά. Η ένταση του χρώματος βασίζεται σε παράγοντες όπως πόσο καιρό το ύφασμα αναμιγνύεται με τη βαφή ή τον τρόπο με τον οποίο βυθίζεται μέσα στις δεξαμενές βαφής. Ως αποτέλεσμα, κάθε αντικείμενο βαμμένο με sukumo indigo είναι πραγματικά μοναδικό.

Η βαφή προέρχεται από τα φύλλα του ιαπωνικού φυτού indigo που είναι εγγενής στο νομό Tokushima, όπου βρίσκεται το αγρόκτημα και το στούντιο του BUAISOU. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα του ινδικού φύλλου ξηραίνονται και στη συνέχεια ζυμώνονται σε μία δεξαμενή από τέφρα, πίτυρο σίτου και υδροξείδιο του ασβεστίου. Το χρώμα του indigo είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης όταν το ύφασμα βυθίζεται στη βαφή και εκτίθεται στον αέρα.

Η βαφή Indigo στην Ιαπωνία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στο νομό Tokushima του νησιού Shikoku. Για ένα μεγάλο μέρος της ιαπωνικής ιστορίας, η Tokushima ήταν το κέντρο της παραγωγής indigo της Ιαπωνίας – μέχρι τη δημιουργία του συνθετικού indigo τον 20ο αιώνα.

Παρόλα αυτά, η πολιτισμική σημασία της παραδοσιακής βαφής της Tokushima παραμένει. Το όραμα της BUAISOU είναι να διατηρήσει την παράδοση αυτή και να την ανανεώσει μέσα από νέες μοντέρνες δημιουργίες, πολλές από τις οποίες μπορούν να αγοραστούν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα ή να γίνουν στο χέρι σε οποιοδήποτε από τα δημόσια εργαστήρια τους.

Πηγή: Spoon & Tamago