Σε ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σίγουρα θα περιμένατε να δείτε δεινόσαυρους, πολύτιμους λίθους όχι όμως και τατουάζ, σωστά; Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες φιλοξενεί μία περιοδεύουσα έκθεση για την ιστορία και τον πολιτισμό της δερματοστιξίας, δηλαδή του τατουάζ, η οποία περιλάμβανει βίντεο, φωτογραφιές και εργαλεία τόσο παλιά όσο και σύγχρονα. Η έκθεση διερευνά τις ποικίλες μεθόδους, τις τελετουργίες και  τη θεματολογία του τατουάζ, από διαφορετικές περιόδους και από διάφορες χώρες του κόσμου. Στο Μουσείο φιλοξενείται επίσης και ένα στούντιο τατουάζ, στο οποίο θα βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο, ένας διαφορετικός καλλιτέχνης τατουάζ που θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να αποκτήσουν μία δημιουργία του στο δέρμα τους.

Και μιας και μιλάμε για στούντιο, οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει για το στούντιο των Tattooligans, ένα από τα πιο δημοφιλή στούντιο δερματοστιξίας στη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγες μέρες, επισκέφτηκα λοιπόν το περίφημο στούντιο το οποίο βρίσκεται ακρίβως πάνω από το ομώνυμο καφέ. Με μία φράση; «Έπαθα την πλάκα μου!» , ο χώρος είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένος και η διακόσμηση πολύ ιδιαίτερη και badass, ενώ όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν βραβεία και έπαινοι. Στο στούντιο των Tattooligans φυσικά και δε βρέθηκα τυχαία. Εκεί, συνάντησα τον tattoo artist, Κωνσταντίνο Ντόβα, ο οποίος προσπάθησε να μου μιλήσει για την τέχνη της δερματοστιξίας μέσα στα μοναδικά 10 λεπτά του διαλείμματος του! Οι απαντήσεις του, όπως καταλαβαίνετε ήταν αναγκαστικά περιεκτικές αλλά απόλυτα εύστοχες, to the point που λέμε.

Από πού αντλεί ένας tattoo artist έμπνευση για σχέδια;

Αν παρακολουθείς τον κόσμο του τατουάζ, βλέπεις λίγο πολύ τα πιο πρόσφατα trends, αλλά και από την επικαιρότητα μπορείς να πάρεις ιδέες , από την πολιτική και από διάφορα αντίστοιχα γεγονότα. Βέβαια υπάρχουν και τα πιο κλασσικά σχέδια όπως καράβια γοργόνες κλπ. Όσο ψάχνεις βρίσκεις…

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας freelancer tattoo artist συγκριτικά με εκείνον που εργάζεται σε ένα στούντιο tattoo;

Η χώρα μας δε ξέρω αν μπορεί να στηρίξει έναν freelancer. Πριν μερικά χρόνια έπρεπε να είσαι όνομα για να δουλέψεις. Πλέον  υπάρχουν πολλοί Tattooers που ξεκινάνε από το σπίτι και μέσα από το διαδίκτυο δημιουργούν ένα πελατολόγιο, ή δουλεύουν περιστασιακά στο εξωτερικό και συνεχίζουν κάπως έτσι. Το να είσαι σε ένα στούντιο μαζί με άλλους συνεργάτες είναι αλλιώς, εξελίσσεσαι περισσότερο, καθώς παίρνεις ιδέες, ανταλλάσεις απόψεις για τα σχέδια, τις τεχνικές.

Πολλοί πιστεύουν ότι το τατουάζ είναι μια εύκολη δουλειά. Απλώς αγοράζεις τον εξοπλισμό από το ιντερνετ και ξεκινάς την δερματοστιξία. Δε χρειάζεται όμως και μία θεωρητική κατάρτιση;

Νομίζω ότι ο κόσμος δε πιστεύει ότι είναι εύκολη η δουλειά αλλά ότι φέρνει χρήμα εύκολα. Προσωπικά το βλέπω λίγο πιο ρομαντικά, για να γίνεις tattoo artist παλιά έμπαινες στο στούντιο και μάθαινες από κει, δεν είμαι υπέρ της σχολής τατουάζ, γιατί χάνεται η αλητεία του τατουάζ, ξεφτιλίζεται τολμώ να πω. Το Τατουάζ για μένα χρειάζεται αυτή την αλητεία. Το πρώτο και πιο βασικό πράγμα που θα πρέπει να μαθαίνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί είναι η σωστή καθαριότητα, πρώτα πρώτα για να μην κινδυνεύει ο ίδιος του και φυσικά και ο πελάτης.

Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο που θέλει να κάνει τατουάζ πριν επιλέξει έναν tattoo artist;

Αρχικά να ψάξει τις δημιουργίες του. Πλέον με το ιντερνέτ είναι πολύ εύκολο και να τσεκάρεις την δουλειά διάφορων  tattoo artists και να καταλάβεις ποιο περίπου είναι το στυλ τους, και αφού δεις διάφορους να ψάξεις αυτόν που σε εκφράζει να επικοινωνήσεις μαζί του ώστε να ρωτήσεις τα βασικά, όπως για παράδειγμα την προετοιμασία.

Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα πίσω από το κάθε τατουάζ;

Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος το κάνει για ομορφιά. Ενώ πριν καιρό ήμουν αντίθετος με αυτό, τώρα δε μου φαίνεται τόσο άσχημο.

Αν δεν πιστεύετε ότι ένα τατουάζ θα δείξει όμορφο λέτε τη γνώμη σας στον πελάτη σας;

Ναι, έχω διώξει πολύ κόσμο έτσι. Μερικοί φέρνουν σχέδια που έχουν κάνει και δεν είναι ωραία ή δεν στέκονται καλά για τατουάζ, δεν γίνονται όλα τα σχέδια τατουάζ. Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα καλό ποιοτικά τατουάζ και ως επαγγελματίας γνωρίζω καλύτερα τις προοπτικές ενός σχεδίου. Αν ο άλλος  «μπαίνει στα νερά μου», τον διώχνω.

Θα πρέπει οι tattoo artists να έχουν ειδίκευση σε κάποιο στυλ;

Όχι αναγκαία, έχει και tattoo artists που ασχολούνται με πολλά διαφορετικά στυλ και είναι καλοί σε όλα, από κει και πέρα είναι το τι θέλει ο καθένας να ασχοληθεί. Εγώ ασχολούμαι περισσότερο με το traditional tattoo. Για παράδειγμα, ο ρεαλισμός ως στυλ, με εξάσκηση μπορώ ίσως να το καταφέρω, αλλά δεν με τραβάει τόσο.

Συνεπώς οι tattoo artists θα πρέπει να είναι σε θέση να πουν “όχι” όταν ένα στυλ δεν είναι το ύφος τους, και να παραπέμψουν τον πελάτη σε έναν άλλο καλλιτέχνη;

Ναι, με αυτή τη λογική  λειτουργεί και το στούντιο μας, και ο αδερφός μου να έρθει και να μου ζητήσει ρεαλιστική απεικόνιση δεν θα τον αναλάβω εγώ αλλά κάποιος που έχει ειδίκευση σε αυτό.

Λίγο πριν επιστρέψει στον πελάτη που τον περίμενε να συνεχίσουν την συνεδρία, ο Κωνσταντίνος Ντόβας απάντησε και σε κάτι τελευταίο, το πως θα αντιδρούσε, αν η κορούλα του μεγαλώνοντας του ανακοίνωνε ότι και αυτή θα θελε ένα τατουάζ αλλά όχι απο τον ίδιο. Εκείνος χαμογέλασε κάπως διστακτικά στην αρχή, αλλά γρήγορα δήλωσε ότι δε θα είχε πρόβλημα και ότι φυσικά και θα συμβούλευε την κόρη του, τόσο για το σχέδιο όσο και για τον καλλιτέχνη που η ίδια θα επέλεγε.

Κωνσταντίνος Ντόβας: Tattooligans| Facebook | Instagram |