Ο αυστριακός σχεδιαστής  Klemens Schillinger δημιούργησε μια λάμπα που ανάβει μόνο όταν ο χρήστης της παραδώσει το smartphone του.

«Το φως ενεργεί ως ‘ανταμοιβή’ για το χρήστη που αποχωρίζεται το τηλέφωνο του» δήλωσε ο Schillinger.

Σχεδιασμένο ειδικά για να ταιριάζει σε όλα τα τυποποιημένα smartphones, το συρτάρι αναγνωρίζει το βάρος του αντικειμένου που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του. Αφού το συρτάρι κλείσει με το smartphone στο εσωτερικό του, ο διακόπτης ενεργοποιείται και ανάβει η ενδεικτική λυχνία.

Ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τις κάρτες «κλειδί» του ξενοδοχείου, οι οποίες ενεργοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια στα δωμάτια του ξενοδοχείου μόλις εισέλθουν στην ειδική θήκη κοντά στην είσοδο.

Πέρα από την ειδικά διαμορφωμένη λάμπα, ο Klemens Schillinger δημιούργησε και ένα σύνολο θεραπευτικών αντικειμένων που μοιάζουν με Smartphone, για να βοηθήσουν τους ‘εθισμένους’ χρήστες να απομακρυνθούν από τις συσκευές τους.

Τα υποκατάστατα κινητών χρησιμοποιούν πέτρινες χάντρες για να μιμούνται τις διαφορετικές κινήσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες  όπως scroll, zoom και scan.

‘Διαβάζουμε emails και ασχολούμαστε με τα Social Media όχι μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και σε κοινωνικές καταστάσεις, για παράδειγμα, όταν πίνουμε ποτά με φίλους’ τόνισε ο Αυστριακός  Designer.

«Όλο και συχνότερα κάποιος αισθάνεται την επιθυμία να ελέγξει το τηλέφωνό του, ακόμα κι αν δεν περιμένει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή κλήση». Κατά την έρευνα του έργου του, ο Schillinger εμπνεύστηκε από ένα ντοκιμαντέρ για τον φιλόσοφο Umberto Eco – ο οποίος προσπαθούσε να εγκαταλείψει το κάπνισμα υποκαθιστώντας την πίπα του με ένα ξύλινο ραβδί.

Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν για μια έκθεση που ονομάζεται Offline – Design for the (Good Old) Real World, η οποία έλαβε χώρα στη φετινή εβδομάδα σχεδιασμού της Βιέννης από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2017.

Πηγές: Dezeen | Fortune